Aboriginernas gudar och andar

En regnande från en klippmålning i norra Australien    

Aboriginerna kom till Australien och Torres Straits för 60-50 000 år sedan. Det finns många folkgrupper, familjegrupper, språk och kulturvariationer mellan dem nu. Alla folkgrupperna har inte samma namn på sina gudar, andar eller exakt samma kultur/religion. Men det finns några gemensamma nämnare för de flesta Aboriginer. Vad som är tråkigt är att mycket av deras gamla religion och kultur inte dokumenterats tillräckligt och att de själva utsattes för förföljelse av de västerländska erövrarna som koloniserade Australien och Torres Straits från och med 1780-talet.

Men det finns en del traditioner och kunskap kvar även om naturligtvis Aboriginerna - precis som alla andra folk - har förändrats. Deras religion och kultur kan inte rimligen vara exakt som den såg ut för 60 000 år sedan.

Den här listan på gudar och andar är inte komplett och den speglar ett axplock av olika folkgruppers gudanamn.

Viktigt för Aboriginerna är familjegruppen, skapelsetiden (Drömtiden, Drömmen kallades det tidigare), totem-tillhörighet och reinkarnation samt tillhörighet till en viss plats. Indelningen av människorna och deras olika tillhörighet beroende på stam, totem, förfadersande, skapare etc. bär upp den sociala strukturen. Aboriginernas religion/kultur är jordens äldsta och den är mycket sofistikerad.

Bilden ovan föreställer en regnande och kommer från en klippmålning i norra Australien.

OBS - enligt Aboriginerna själva är Drömtiden inte ett korrekt ord. Egentligen ska man nog kalla det Skapelsetiden eller använda Aboriginernas ord Alcheringa.

Klicka på gudens namn i listan till vänster så får du se dess egenskaper till höger.

[Åter till listan över gamla religioner]


Har du några synpunkter, kontakta

[Åter till Mysjkin]